Het verhaal van TWOBILLIONEYES begint in 2009 toen de oprichter, Bijan Azami, voor het eerste hoorde dat er bijna een miljard mensen op de wereld zijn die een bril nodig hebben maar er niet over kunnen beschikken ...

“Dit was voor mij, als mens en in het bijzonder als opticien, een schokkende en heel pijnlijke ontdekking. Eerst voelde ik me machteloos. Hoe kan ik aan zo’n enorm probleem iets doen? Maar ook, hoe kan ik zo’n enorm probleem negeren? En toen realiseerde ik me dat elke beweging begint met de droom van één mens; en waarom niet met die van mij? Zo besloot ik om één dag in de week te besteden aan het vinden van een oplossing, en zo is ‘Two Billion Eyes’ onstaan.”

Zijn eerste stap was om zijn droom te delen, vooral met mensen buiten de wereld van de opticiens, want hij was van mening dat de oplossing daar lag. Enkele maanden later had hij twaalf supporters (allemaal kampioenen op hun eigen terrein), en de eerste opdracht was om van dit probleem een zorgvuldige analyse te maken.

Terwijl een gebrek aan opgeleide opticiens een groot probleem is, begrepen wij dat om deze behoefte aan te pakken er ook andere bijdragende factoren van belang zijn: 

  • gebrek aan elektriciteit en water, die noodzakelijk zijn voor de apparaten voor de oogtesten en voor het maken van de brillenglazen,
  • technici om de apparaten te onderhouden / repareren,
  • de lange reis die men moet maken als men in afgelegen gebieden woont,
  • en men wil graag dat de bril mooi is
  • en individueel op maak kan worden aangepast

Nu hadden we dus een duidelijk doel: brillen produceren die betaalbaar, verstelbaar, binnen bereik én mooi zijn.

Voor de productie leek om te beginnen China de juiste plaats te zijn. Na een jaar van verkenning van de capaciteit en de haalbaarheid, naast het nauwkeurig nagaan van de ethiek van potentiële producerende bedrijven werd er in november 2014 een gekozen.

Onze eerste bestelling kwam aan in september 2015 en in oktober gingen wij naar Kenya waar wij voor het eerst in vier verschillende scholen onze brillen aanmaten. Wij waren diep geraakt door de reacties, ze waren zo blij met die brillen! En bij een andere gelegenheid toen wij een bezoek brachten aan de organisatie Nailab werd mij gevraagd of de brillen ook gemaakt konden worden met anti-verblindende lenzen voor de PC, en of daar ook ronde glazen in konden zodat ze op Steve Jobs zouden lijken! Dat was het beste compliment dat we kregen; ons ontwerp was niet alleen naar de smaak van de materieel armen, maar ook naar die van de jonge ondernemers met hun laptops en meer!

Er is sinds die tijd veel geleerd en er worden dagelijks nieuwe behoeften vastgesteld. De reis is nog maar net begonnen en de vaart en de ondersteuning komen vanuit alle hoeken van de wereld.